Министерството на правосъдието пренаписва законопроекта за антикорупционен закон, лансиран в края

...
Министерството на правосъдието пренаписва законопроекта за антикорупционен закон, лансиран в края
Коментари Харесай

Правосъдното министерство пренаписва антикорупционния проект на ПП

Министерството на правораздаването пренаписва законопроекта за антикорупционен закон, стартиран в края на 47-ото Народно заседание от " Продължаваме промяната ". Това излиза наяве от известие на министерството за онлайн среща на министър Крум Зарков с представители на Европейската комисия, с цел да им представи напредъка по законопроектите, свързани с върховенството на закона в България.

Проектът на Политическа партия предвижда предвижда сегашната антикорупционна комисия КПКОНПИ, която се занимава и с битката с корупцията, и с спора на ползи, да се трансформира и да остане единствено с сектор лишаване на нелегално имущество - КОНПИ. В същото време се основава нова Комисия за противопоставяне на корупцията (КПК). В тази комисия се основава фигурата на проверяващите инспектори. Те ще правят проверяващи дейности единствено за корупционни закононарушения. Те ще работят по вътрешно разбиране и закон, а началниците им няма да могат да им се месят с инструкции или по различен метод, планува още планът. Вносителите са безапелационни, че прокуратурата ще има водеща роля в следствията. Но отводите й да бъде формирано наказателно произвеждане по предложение на КПК ще подлежат на правосъден надзор.

" Министерството на правораздаването работи интензивно по антикорупционния закон, като ще резервира концепцията, готова в границите на 47-ото Народно заседание, само че ще предложи съществени промени в метода на конструиране и въвеждане на взаимоконтрол в рамките на органа. Предложенията на министерството предстоят да бъдат публично оповестени ", гласи известието, в което не се дават детайлности.

Онлайн срещата на Зарков с Европейска комисия е била заради Националния план за възобновяване и резистентност, в който се плануват и промените, свързани с върховенството на закона. От тяхното навременно приемане зависи и вторият транш за България по проекта. 

Подготвянето на законопроектите за следващото болшинство ще завоюва време на депутатите, които ще имат възможност да дебатират всъщност текстовете, защото крайният срок за приемане на законите, с цел да получим втория транш по Националния проект за възобновяване и резистентност, е до края на 2022 година, изясняват от Министерство на правосъдието. Тази прогноза обаче въобще не регистрира каква ще е конфигурацията в идващия парламент и дали въобще ще има болшинство да поддържа подобен законопроект. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР